Dictionar airsoft

Acasă / Despre noi / Dicţionar

ACOG (Advanced Combat Optical Gunsight) = Dispozitiv de ochire ce combină principiul lunetei (marire între 1,5 X si 5,5 X) cu cel al colimatorului laser. Ajută la o mai precisă şi rapidă luare a liniei de ochire.

 

AEG (Auto Electric Gun) = Replică după o armă reală, la care presiunea necesară expulzării bilei pe ţeavă este furnizată de un angrenaj mecanic (grearbox) acţionat de un motor electric.

 

AEP (Auto Electric Pistol) = Replică după un pistol real, la care presiunea necesară expulzării bilei pe teavă este furnizată de un angrenaj mecanic acţionat de un motor electric.

 

BB (Ball Bearing) = Bilă pentru replicile airsoft. Poate avea diametrul de 6 sau, mai rar, de 8 mm şi greutate între 0,12 si 0,43 g. Este realizată din plastic dur, rocă, aluminiu şi în unele cazuri poate fi biodegradabilă.

 

Bevel Gear (barbarism) = Roata dintată conică. Are rolul de a schimba planul de rotaţie între motor şi celelalte rotiţe dinţate din cutia cu angrenaje (gearbox).

 

Bipod = Dipod, suport din două picioare menit să mărească stabilitatea armei în poziţia de tragere, culcat.

 

Bolt Action (barbarism) = Replică cu încarcare manuală. Introducerea bilei pe teavă se face manual, acţionând pârghia închizătorului. În acest moment arcul este tensionat pentru a crea presiunea necesară expulzării bilei.

 

Burst (barbarism) = Set de câte 3 focuri.

 

Carry Handle (barbarism) = Mâner de transport al replicii. Poate fi fix, facâd corp comun cu restul replicii sau detaşabil, în acest caz fiind montat pe o şină cu profil special.

 

Chronograph = Dispozitiv electronic ce masoară viteza bilei la gura ţevii, rata de foc şi energia bilei.

 

CQB sau CQC (Close Quarters Battle/Close Quarters Combat) = Luptă de stradă, luptă de guerilă.

 

EBB (Electric Blow-Back)= Replică actionată electric, cu simulare de recul.

 

Flash Hider (barbarism) = Dispozitiv paraflacară. La armele reale, acest dispozitiv este montat în partea din faţă a ţevii, cu menirea de a ascunde flacăra de la gura ţevii. La replici, acest dispozitiv are doar rol ornamental.

 

FOV (Field Of View) - Câmp vizual. Acesta este măsurat în metri (linear) sau grade (angular) şi depinde de grosismentul lunetei , adică la 3X, la 100 metri distanţa un câmp vizual este aproximativ 12,5 metri, iar la 9X cca. 4,6 metri.

 

Front sight (barbarism) = Cătare. Dispozitiv mecanic, montat în partea din faţă a ţevii care, împreună cu inalţătorul, permite luarea liniei de ochire. Este alcatuită din cuiul cătării (ajustabil ca poziţie, pe verticală) şi apărătorile cuiului cătării.

 

FPS (Feet Per Second) = Picioare pe secundă, unitate de masură a vitezei, în afara Sistemului International de Masura, folosită în ţările Anglo-Saxone. 1 FPS = 0,30 m/s (1m/s = 3.28 FPS)

 

GBB (Gas Blowback) = Recul. Se referă la tipul de replică (iniţial pistoale, dar a început să se folosească şi la armele cu ţeava lungă) la care acţionarea pistonului este efectuată prin expansiunea gazului stocat în magazie (sector / încarcator). La pistoale, acesta se resimte prin împingerea înspre înapoi a manşonului, iar la armele cu ţeavş lungş este împinsă înspre spate, o masă de metal, ce creaza senzaţia de recul.

 

Gearbox (mechbox) = Cutie cu angrenaje. O cutie din metal ce conţine componentele necesare funcţionării replicii.

 

Ghille = Costum de camuflaj, specific lunetiştilor, ce permite integrarea acestora în mediu.

 

Green Gaz = Denumire comercială pentru un amestec de gaz organic şi uleiuri siliconice, care prin detenţă pun în mişcare pistonul replicilor.

 

Grip (barbarism) = Mânerul armei

 

Hand guard (barbarism) = Ulucul armei. Poate fi din metal, cu sau fără şină, din plastic sau din lemn.

 

Hicap (barbarism) = Încărcător de capacitate mare. Aici se referă la capacitatea magaziilor / încarcatoarelor pentru replică. O astfel de magazie poate îngloba până la 600 de bile, aducerea acestora în poziţia de a fi preluate de duză efectuându-se manual, prin acţionarea unei rotiţe dinţate aflate pe fundul magaziei.

 

Holster (barbarism) = Teacă, în general pentru pistol. Poate fi de picior, de şold sau pentru bust.

 

Hop-up = Efect şi dispozitiv ce imprimă bilei o miscare de rotaţie după axa orizontală pentru a-şi menţine traiectoria pe o distanţă cât mai mare, în funcţie de greutatea şi viteza iniţală a bilei. Funcţionarea lui are la bază principiul lui Bernoulli.

 

Hop-up bucking = Partea din faţă a garniturii de cauciuc, astfel profilată încât menţine bila în ţeavă.

 

Hop-up Sleeve = Garnitiură cilindrică din cauciuc a dispozitivului hop-up.

 

Inner Barrel (barbarism) = Ţeava internă. Această teavă are diametrul între 6,01 şi 6,08 mm şi este ţeava pe care iese bila din replică.

 

Joule = Unitate de măsură pentru energie în Sistemul Internaţional. În cazul de faţă, mărime a energiei cinetice a bilei la ieşirea din ţeavă. E = mv^2/2

 

Low Cap (barbarism) = Încărcător / magazine / sector de mică capacitate, ce permite încarcarea unui număr redus de bile, similar cu cel al armelor reale (28 - 30 )

 

Magazine (mag) = Magazie de caruşe (în cazul nostru bile), încărcător (mai ales la pistoale) ,sector (termen cunoscut mai ales pentru armele de tip AKM)

 

mAh= Unitate de măsură a capacităţii bateriei de acumulatori. Reprezintă o marime a curentului pe care bateria o poate debita într-un anume interval de timp.

 

Mechbox = Vezi gearbox

 

Mid Cap (barbarism) = Încărcător de capacitate medie. Poate îngloba în jur de 60 - 120 de bile.

 

MilSim = Simulare militară. Se referă la a simula, în jocul de airsoft, o acţiune militară incluzând replici, echipamente, tehnici de atac şi apărare etc.

 

Molle (Modular Lightweight Load-carrying Equipment, barbarism) = Echipament modular personal pentru transportul obiectelor de mică greutate (încărcătoare, lanternă, radio emiţător-receptor etc), vestă tactică.

 

NBB = Opusul GBB, adică fară efect de recul. Se referă în special la pistoale, caz în care manşonul nu mai este mobil.

 

Outer Barrel (barbarism) = Ţeavă externă. Este ţeava care îmbracă ţeava intenă de calibru 6 mm, simulând aspectul ţevii reale.

 

Rail (barbarism) = Şină. Dispozitiv mecanic cu un profil special pentru a permite montarea diverselor dispozitive optice sau de altă natură. Uneori şina este realizată pe ulucul armei.

 

Range(barbarism) = Aici distanţa până la care bila îşi păstrează traiectoria.

 

Respawn = Loc unde se retrag combatanţii declaraţi în afara jocului ("morti", atinşi de bile)

 

Review (barbarism) = Recenzie. Aici, prezentare analitică, cu comentarii şi aprecieri pro sau contra, a unei replici, echipament sau dispozitiv folosit în airsoft.

Receiver (barbarism) = Carcasă, metalică sau din plastic, a replicii ce conţine ţeava (partea superioară) şi cutia cu angrenaje (gearbox) (partea inferioară). Tot pe carcasă este montat selectorul de foc şi mânerul armei.

 

Real cap = Vezi low cap.

 

Rear sight (barbarism) = Înălţător. Dispozitiv mecanic care, împreună cu cuiul cătării, permite luarea liniei de ochire. Este reglabil sus / jos în funcţie de distanţa de tragere şi ajustabil stânga / dreapta pentru a corecta erorile mecanice de aliniere.

 

Red dot = Colimator sau punctator laser virtual. Este un dispozitiv optic, în general fără mărire, care permite crearea unui punct virtual de culoare roşie (sau verde) pe ţintă, uşurând luarea liniei de ochire.

 

Red Gas = Denumire comercială pentru un amestec de gaz organic şi uleiuri siliconice care prin detenţă pun în mişcare pistonul replicilor.

 

Replică = Aici, copie a exteriorului unei arme reale. Arma pentru airsoft.

 

RIS (Rail Interface System) = Sistem de şină folosit pentru a putea monta pe replică diverse dispozitive optice sau mecanice. Vezi şi RAIL.

 

ROF(Rate of fire) (barbarism) = Cadenţa de tragere. Se referă la numărul de bile pe unitatea de timp, expulzate de replică.

 

RPM ( Rounds per minute) = Vezi ROF.

 

Rifle (barbarism) = Puşcă.

 

Scope (barbarism) = Lunetă. Instrument optic ce conţine mai multe lentile şi prisme, dispuse într-un tub şi servind, aici, pentru a uşura luarea liniei de ochire pentru ţinte mai îndepărtate. Pe lunetă sunt înscrise un grup de cifre. Prima cifră, 3x40 se numeşte grosisment şi arată mărirea sau puterea de mărire, adică, în acest caz, măreşte de trei ori. Cea de a doua cifră arată diametrul fizic al obiectivului. 3x40 înseamnă că obiectivul are diametrul de 40 mm. Un obiectiv cu diametrul mai mare are o luminozitate mai bună, putându-se folosi şi în condiţii de lumină ambientală mai puţin prielnică (dimineata, seara, cer foarte înnourat).

 

Skirmishing (to Skirmish) = vezi MilSim.

 

Sling (weapon) (barbarism) = Curea (de armă). Dupa tipul de prindere sunt de trei feluri, ex: într-un singur punct. Arma este prinsă într-un singur punct, de obicei aproape de centrul de greutate. Are avantajul uşurinţei de a fi trecută, pentru a executa foc, de pe partea dreaptă pe partea stângă. Incomodă însă la marş sau deplasare în ritm alert.

 

Sniper (barbarism) = Lunetist, ţintaş.

 

Squad (barbarism) = Grupă (detaşament).

 

Spring (barbarism) = 1. Pistol (puşcă) cu arc. În acest caz energia necesară expulzarii bilei este produsă exclusiv de un arc care este comprimat manual. 2. Arc. Spirală de otel ce înmagazinează, sub forma de energie potentială, energia furnizată de motor prin intermediul reductorului, a roţii semidinţate şi a pistonului cu cremalieră. Este calibrat pentru mai multe viteze (energii) imprimate bilei. 3. Arc pentru replicile de tip încărcare manuală folosite de lunetişti. Acesta este calibrată pentru diferite viteze (energii) imprimate bilei.

 

Stock (barbarism) =1. Pat de armă. Acesta poate fi fix, rabatabil sau telescopic, din lemn, plastic sau metal. 2 (barbarism) = Aici, replica nemodificată, direct din fabrică.

 

Trigger (barbarism) = Trăgaci. Dispozitiv mecanic ce permite darea focului.

 

Trigger Guard (barbarism) = Garda tragaciului.

 

Upgraded (barbarism) = Îmbunătăţire, modernizare.

 

Zero = Operaţie de aliniere vizuală a înălţătorului şi a cuiului cătării cu traiectoria proiectilului. Aceasta se face pentru o anume distantă (în cazul de fată 15, 20, 25, 30 sau 35 m).

AIRSOFT

BUCUREŞTI, ROMÂNIA

44.4356808,26.0357397

Telefon: +40724686907

E-mail: contact@taste-airsoft.ro