Artropode periculoase

De multe ori insectele sunt trecute cu vederea in multe situatii. Mult mai multe persoane mor anual din cauza intepaturilor de albine, ce duc la un soc anafilactic, decat de muscaturile de sarpe. Alte cateva insecte sunt suficient de veninoase pentru a ucide, dar de multe ori cel mai mare pericol il reprezinta transmiterea bolilor.

Artropodele sunt nevertebrate cu corpul segmentat, exoschelet (schelet extern) si membre (apendice) anexate de cap si torace. Cuticula este rigida si nu se intinde, de aceea procesul de crestere e insotit de naparlirea periodica. Artropodele au o mare importanta pentru om. Unele fac parte din dieta omului, sunt polenizatoare ale plantelor angiosperme. Altele ducand un mod de viata parazit, genereaza boli grave, sau aduc pagube agriculturii.

Combatere:  Pe langa prudenta absolut necesara, puteti folosi Autan spray si mixturi cu uleiuri esentiale de eucalipt.

tantar taste

Tantarul

DescriereCorpul este alcatuit din cap, torace și abdomen. Prezinta doua aripi, iar aparatul bucal este specializat pentru înțepat și supt.

Habitat: la nivel mondial indiferent de anotimp.

Distributie: la nivel mondial. In Romania au fost identificate 56 specii de tantari.

capusa taste

Capusa

Descriere: Corpul rotund de dimensiunea unei gamalii de ac. Are 8 picioare iar capul contine clesti in forma de ac special conceputi pentru a se fixa pe gazda. In lume exista 850 de specii.

Habitat: in principal in paduri si pajisti. Peste tot in zonele urbane si terenurile agricole.

Distributie: la nivel mondial.

Centiped

Descriere: corp format din multe segmente, cu lungime de pana la 30 de centimetri. Portocaliu pana la maro, cu ochi negri la baza antenei. In lume exista 2.800 de specii.

Habitat: Sub scoarta si pietre de zi. Activ noaptea.

Distributie: la nivel mondial.

albina taste

Albina

Descriere: Insecta cu corp brun sau negru si galben, paroase. In general traiesc in colonii. Majoritatea construiesc faguri de ceara.

Habitat: copaci, pesteri, locuinte. Aproape de apa in zonele desertice.

Distributie: la nivel mondial.

NOTA: Veninul albinelor poate provoca soc anafilactic, dupa momentul atacului acestea mor deoarece sacul veninului si organele interne sunt desprinse.

viespe taste

Viespea

Descriere: In general insecte subtiri, lucioase, cu corp galben si negru. Creeaza cuiburi din noroi. Spre deosebire de albina aceasta poate executa mai multe atacuri. In intreaga lume exista cateva sute de specii.

Habitat: Pot fi gasite oriunde in diferite specii.

Distributie: la nivel mondial.

NOTA: O exceptie de la aspectul general este furnica de catifea din sudul Statelor Unite. Este o viespa fara zbor cu benzi catifelate alternante rosii si negre.

black widow taste

Vaduva neagra

Descriere: Paianjenii intunecati cu marcaje rosu deschis sau portocaliu pe abdomenul femeii.

Habitat: Sub busteni, roci si resturi. In locuri umbrite.

Distributie: specii variate in intreaga lume.

NOTA: Veninul femelelor este mortal.

taste scorpion ro

Scorpionul

Descriere: Maroniu galben, galben sau negru. Cu clesti asemanatori homarului, lungime de 7,5-20 de centimetri si coada formata din articulatii de obicei tinuta peste spate. Exista 800 de specii de scorpioni.

Habitat: Materii in descompunere, sub resturi, busteni si roci. Se hraneste noaptea. Uneori se ascunde in ghete.

Distributie: la nivel mondial, singura specia din Romania este scorpionul carpatin, intalnit inclusiv in Valea Oltului si Delta Dunarii.

NOTA: Scorpionii intepă cu cozile lor, provocand dureri locale, umflare, posibila incapacitare si moarte.

tarantula ro taste

Tarantula

Descriere: Paianjenii foarte mari, maro, negru, rosiatic, paros. Datorita coltilor mari provoaca o muscatura dureroasa.

Habitat: Zonele desertice, tropice.

Distributie: America, sudul Europei. Tarantula românească (Lycosa singoriensis) este o specie de păianjeni din familia păianjenilor-lupi. Este cea mai mare specie de păianjeni de pe teritoriul României și Republicii Moldova;

Sursa si credite :

Apasa clopotelul din dreapta (vizibil in Chrome) pentru abonare.