INFORMATIVE

Echipament minim:

Masca de figura full sau ochelari de protectie dedicati, fie din policarbonat sau plasa. EXCLUDEM ochelarii de soare. Recomandam orice va vine bine, este incadrat in conditiile EN 166 si nu se aburesc.

Protectie pentru cap. O sapca, caciula, cagula, ceva care sa va fereasca de bilele venite în scalp de aproape. Pentru culori, recomandam negru sau camuflaje.

Manusile sunt de nelipsit pentru jocurile urban/CQB, cand bilele în degete pun in pericol calitatea distractiei. Manusile ar fi bine sa fie din piele, sau sa aiba insertii de piele, pentru a oferi o priza cat mai buna pe jucarie.

Va recomandam o tinuta de tip camuflaj, adaptata terenului de joc, dar daca nu aveti, puteti folosi un trenning negru sau kaki.  Nu recomandam culorile tipatoare, care nu se regasesc in natura. Veti fi o tinta mult mai vizibila.

„Aruncator de bile”- adica o replica cu care sa tragi. O replica trebuie cumparata, în mod ideal, dupa ce ai tras, la cateva jocuri, cu mai multe modele si iti poti face o idee cu ce ti se potriveste. Nu recomandam spring-urile, mai ales sniper, pentru ca reload time-ul este foarte mare, iar pe campul de lupta, veti fi pusi in situatii destul de neplacute.

Bocanci. Un element OBLIGATORIU, dat fiind terenul dificil si actiunea solicitanta la nivelul gleznelor. Un bocanc bun o sa-ti tina talpa si glezna dreapta, si o sa te fereasca de multe necazuri pe terenuri accidentate, acoperite de cioburi.

Dictionar airsoft:

(Advanced Combat Optical Gunsight) = Dispozitiv de ochire ce combina principiul lunetei (marire între 1,5 X si 5,5 X) cu cel al colimatorului laser.

(Auto Electric Gun) = Replica dupa o arma reala, la care presiunea necesara expulzarii bilei pe teava este furnizata de un angrenaj mecanic (grearbox) actionat de un motor electric.

(Auto Electric Pistol) = Replica dupa un pistol real, la care presiunea necesara expulzarii bilei pe teava este furnizata de un angrenaj mecanic actionat de un motor electric.

(Ball Bearing) = Bila pentru replicile airsoft. Poate avea diametrul de 6 sau, mai rar, de 8 mm si greutate intre 0,12 si 0,43 g. Este realizata din plastic dur, roca, aluminiu si in unele cazuri poate fi biodegradabila.

Roata dintata conica. Are rolul de a schimba planul de rotatie intre motor si celelalte rotite dintate din cutia cu angrenaje (gearbox).

Dipod, suport din doua picioare menit sa mareasca stabilitatea armei in pozitia de tragere, culcat.

Replica cu incarcare manuala. Introducerea bilei pe teava se face manual, actionand parghia inchizatorului. In acest moment arcul este tensionat pentru a crea presiunea necesara expulzarii bilei.

Set de câte 3 focuri.

Maner de transport al replicii. Poate fi fix, facand corp comun cu restul replicii sau detasabil, in acest caz fiind montat pe o sină cu profil special.

Dispozitiv electronic ce masoara viteza bilei la gura tevii, rata de foc si energia bilei.

(Close Quarters Battle/Close Quarters Combat) = Lupta de strada, lupta de guerila.

(Electric Blow-Back) = Replica actionata electric, cu simulare de recul.

Dispozitiv paraflacara. La armele reale, acest dispozitiv este montat in partea din fata a tevii, cu menirea de a ascunde flacara de la gura tevii. La replici, acest dispozitiv are doar rol ornamental.

(Field Of View) = Camp vizual. Acesta este masurat in metri (liniar) sau grade (angular) si depinde de grosismentul lunetei , adica la 3X, la 100 metri distanta un camp vizual este aproximativ 12,5 metri, iar la 9X cca. 4,6 metri.

Catare. Dispozitiv mecanic, montat in partea din fata a tevii care, impreuna cu inaltatorul, permite luarea liniei de ochire. Este alcatuita din cuiul catarii (ajustabil ca pozitie, pe verticala) si aparatorile cuiului catarii.

(Feet Per Second) = Picioare pe secunda, unitate de masura a vitezei, in afara Sistemului International de Masura, folosita in tarile Anglo-Saxone. 1 FPS = 0,30 m/s (1m/s = 3.28 FPS)

(Gas Blowback) = Recul. Se refera la tipul de replica (initial pistoale, dar a inceput sa se foloseasca si la armele cu teava lunga) la care actionarea pistonului este efectuata prin expansiunea gazului stocat in magazie (sector / incarcator). La pistoale, acesta se resimte prin impingerea inspre inapoi a mansonului, iar la armele cu teava lunga este impinsa inspre spate, o masa de metal, ce creaza senzatia de recul.

(mechbox) = Cutie cu angrenaje. O cutie din metal ce contine componentele necesare functionarii replicii.

Costum de camuflaj, specific lunetistilor, ce permite integrarea acestora in mediu.

Denumire comerciala pentru un amestec de gaz organic si uleiuri siliconice, care prin detenta pun in miscare pistonul replicilor.

Manerul armei.

Ulucul armei. Poate fi din metal, cu sau fara sina, din plastic sau din lemn.

Incarcator de capacitate mare. Aici se refera la capacitatea magaziilor / incarcatoarelor pentru replica. O astfel de magazie poate ingloba pana la 600 de bile, aducerea acestora in pozitia de a fi preluate de duza efectuandu-se manual, prin actionarea unei rotite dintate aflate pe fundul magaziei.

Teaca, in general pentru pistol. Poate fi de picior, de sold sau pentru bust.

Efect si dispozitiv ce imprima bilei o miscare de rotatie dupa axa orizontala pentru a-si mentine traiectoria pe o distanta cat mai mare, in functie de greutatea si viteza initală a bilei. Functionarea lui are la baza principiul lui Bernoulli.

Partea din fata a garniturii de cauciuc, astfel profilata incat mentine bila in teava.

Garnitiura cilindrica din cauciuc a dispozitivului hop-up.

Teava interna. Aceasta teava are diametrul intre 6,01 si 6,08 mm si este teava pe care iese bila din replica.

Unitate de masura pentru energie in Sistemul International. In cazul de fata, marime a energiei cinetice a bilei la iesirea din teava. E = mv^2/2

Incarcator / magazine / sector de mica capacitate, ce permite incarcarea unui numar redus de bile, similar cu cel al armelor reale (28 – 30)

(mag) = Magazie de caruse (in cazul nostru bile), incarcator (mai ales la pistoale), sector (termen cunoscut mai ales pentru armele de tip AKM).

Unitate de masura a capacitatii bateriei de acumulatori. Reprezinta o marime a curentului pe care bateria o poate debita intr-un anume interval de timp.

Vezi gearbox

Incarcator de capacitate medie. Poate ingloba in jur de 60 – 120 de bile.

Simulare militara. Se refera la a simula, in jocul de airsoft, o actiune militara incluzand replici, echipamente, tehnici de atac si aparare etc.

(Modular Lightweight Load-carrying Equipment, barbarism) = Echipament modular personal pentru transportul obiectelor de mica greutate (incarcatoare, lanterna, radio emitator-receptor etc), vesta tactica.

Opusul GBB, adica fara efect de recul. Se refera in special la pistoale, caz in care mansonul nu mai este mobil.

Teava externa. Este teava care imbraca teava intena de calibru 6 mm, simuland aspectul tevii reale.

Sina. Dispozitiv mecanic cu un profil special pentru a permite montarea diverselor dispozitive optice sau de alta natura. Uneori sina este realizata pe ulucul armei.

Aici distanaa pana la care bila isi pastreaza traiectoria.

Loc unde se retrag combatantii declarati in afara jocului (“morti”, atinsi de bile).

Recenzie. Aici, prezentare analitica, cu comentarii si aprecieri pro sau contra, a unei replici, echipament sau dispozitiv folosit in airsoft.

Carcasa, metalica sau din plastic, a replicii ce contine teava (partea superioara) aici cutia cu angrenaje (gearbox) (partea inferioara). Tot pe carcasa este montat selectorul de foc si manerul armei.

Vezi low cap.

Inaltator. Dispozitiv mecanic care, impreuna cu cuiul catarii, permite luarea liniei de ochire. Este reglabil sus / jos in functie de distanta de tragere si ajustabil stanga / dreapta pentru a corecta erorile mecanice de aliniere.

Colimator sau punctator laser virtual. Este un dispozitiv optic, in general fara marire, care permite crearea unui punct virtual de culoare rosie (sau verde) pe tinta, usurand luarea liniei de ochire.

Denumire comerciala pentru un amestec de gaz organic si uleiuri siliconice care prin detenta pun in miscare pistonul replicilor.

Aici, copie a exteriorului unei arme reale. Arma pentru airsoft.

(Rail Interface System) = Sistem de sina folosit pentru a putea monta pe replica diverse dispozitive optice sau mecanice. Vezi si RAIL.

(Rate of fire) = Cadenta de tragere. Se refera la numarul de bile pe unitatea de timp, expulzate de replica.

(Rounds per minute) = Vezi ROF.

Pusca.

Luneta. Instrument optic ce contine mai multe lentile si prisme, dispuse intr-un tub si servind, aici, pentru a usura luarea liniei de ochire pentru tinte mai indepartate. Pe luneta sunt inscrise un grup de cifre. Prima cifra, 3×40 se numeste grosisment si arata marirea sau puterea de marire, adica, in acest caz, mareşte de trei ori. Cea de a doua cifra arata diametrul fizic al obiectivului. 3×40 inseamna ca obiectivul are diametrul de 40 mm. Un obiectiv cu diametrul mai mare are o luminozitate mai buna, putandu-se folosi si in conditii de lumina ambientala mai putin prielnica (dimineata, seara, cer foarte innourat).

Vezi MilSim. (to Skirmish)

Curea (de arma). Dupa tipul de prindere sunt de trei feluri, ex: intr-un singur punct. Arma este prinsa intr-un singur punct, de obicei aproape de centrul de greutate. Are avantajul usurintei de a fi trecuta, pentru a executa foc, de pe partea dreapta pe partea stanga. Incomoda insa la mara sau deplasare in ritm alert.

Lunetist, tintas.

Grupa (detasament).

1. Pistol (pusca) cu arc. In acest caz energia necesara expulzarii bilei este produsa exclusiv de un arc care este comprimat manual.
2. Arc. Spirala de otel ce inmagazineaza, sub forma de energie potentiala, energia furnizata de motor prin intermediul reductorului, a rotii semidintate si a pistonului cu cremaliera. Este calibrat pentru mai multe viteze (energii) imprimate bilei.
3. Arc pentru replicile de tip incarcare manuala folosite de lunetisti. Acesta este calibrata pentru diferite viteze (energii) imprimate bilei.
1. Pat de arma. Acesta poate fi fix, rabatabil sau telescopic, din lemn, plastic sau metal.
2 (barbarism) = Aici, replica nemodificata, direct din fabrica.

Tragaci. Dispozitiv mecanic ce permite darea focului.

Garda tragaciului.

Imbunatatire, modernizare.

Operatie de aliniere vizuala a inaltatorului si a cuiului catarii cu traiectoria proiectilului. Aceasta se face pentru o anume distantă (in cazul de fata 15, 20, 25, 30 sau 35m).