Comunicarea nonverbala

Semnalele mainii si bratului sunt una dintre cele mai frecvente forme de comunicare utilizate de soldatii armatei Statelor Unite sau de grupul de soldati atunci cand exista tacerea radio sau daca soldatii trebuie sa ramana nedetectati.

Limbajul de specialitate nu presupune numai lexic (a se citi si Dictionar airsoft din sectiunea de Informative), comunicarea poate fi completata de limbajul iconografic prin multitudinea de scheme, diagrame, harti, fotografii, filme; astfel incât intelegerea sau comunicarea cunostintelor este facilitata. Poate ca aici este potrivit sa amintim si rolul „simbolului”, aceasta cuprinzând nu numai semne, ci si litere.

Prin utilizarea semnalelor vizuale de brat si mana, conducatorii, cum ar fi liderii de echipa si liderii de pluton, sunt capabili sa pastreze comanda si controlul asupra elementului lor particular. Toti membrii noi sunt incurajati sa utilizeze semnalele adecvate ale mainii si bratului gasite in manualul de teren. Cu toate acestea, nu este neobisnuit ca echipele sa adopte si / sau sa creeze propriile lor semnale. Aceste semnale sunt in cele din urma cunoscute sub numele de POS sau procedura de operare standard.

Semnalele vizuale sunt orice mijloc de comunicare care necesita vizibilitate si pot fi utilizate pentru a transmite rapid mesaje preorganizate pe distante scurte. Aceasta include dispozitivele si mijloacele utilizate pentru recunoasterea si identificarea fortelor camarade.

Ca toate celelalte tipuri de semnale, semnalele vizuale au deficientele si limitarile lor. 

  • Prima limitare pe care o putem vedea este intervalul si fiabilitatea. In cadrul acestei limitari, comunicarea vizuala poate deveni foarte perturbata in perioadele de vizibilitate slaba sau cand terenul restrictioneaza observarea clara. 
  • A doua limitare pe care o putem vedea este neintelegerea. Multe grupari poate nu respecta doctrina specifice (FM), ci adopta propriile lor POS. 
  • A treia limitare pe care o putem vedea este modul in care semnalele vizibile sunt vulnerabile la interceptarea inamicului; permitand astfel inamicului sa foloseasca propriile noastre semnale in scop de inselaciune.

Liderii unitatilor folosesc semnale nonverbale pentru a controla miscarea indivizilor, echipei si al plutonului. Aceste semnale sunt utilizate de infanterie (forte terestre), in sprijin de lupta si organizari pentru misiunile de infanterie.

banderole colorate

Alte dispozitive de comunicare nonverbala folosite in jocul de airsoft sunt:

Fluierul, acesta se foloseste in principal pentru a anunta inceperea / terminarea rundei sau misiunii.

Vesta reflectorizanta, purtata in special de personalul care nu participa activ la joc, arbitri, fotografi, medici, personal supraveghere perimetru. Purtarea acestui articol este aproape obligatorie de catre participantii eliminati din joc, in drumul lor spre “baza”, avand conotatia de “Atentie, nu trageti, mort in trecere!” Angajarea asupra unei persoane ce poarta vesta reflectorizanta este total interzisa deoarece acea persoana nu face parte din jocul in desfasurare si poate duce la sanctiuni conform regulamentului intern.

Banderole colorate, acestea sunt purtate, cu prioritate, pe bratul stang sau pe ambele brate, de catre toti participantii la joc, acolo unde nu se poate face diferentierea de uniforma sau echipament, acestea vor avea culori asemanatoare pentru toti membrii unei factiuni.

Sursa si credite :

Apasa clopotelul din dreapta (vizibil in Chrome) pentru abonare.