Comunicarea radio

Pe langa plusul de realism adus jocurilor, statiile radio pot contribui decisiv la cresterea eficientei echipei in timpul partidelor de airsoft.

Folosirea corecta a acestora poate avea o serie de beneficii, cum ar fi o mai buna organizare a propriei echipe sau cunoasterea pozitiei inamicului. In aceeasi masura, o comunicare defectuoasa conduce in cele din urma la confuzie, neintelegeri si lipsa distractiei. Astfel de probleme apar de obicei odata cu cresterea numarului de statii si un trafic radio mai intens, pe fondul lipsei unor reguli clare privind utilizarea acestora.

Statiile radio utilizate de obicei in airsoftul din Romania sunt cele care opereaza in frecvena radio 446-446,1 MHz ori banda de frecvențe radio  PMR446 a cărei utilizare este liberă (exceptata de la regimul de licențiere), clasificata după aplicații | Decizie 1722/2011, frecvente pentru radioamatori utilizate in Uniunea Europeana. Aceste frecvente permit atingerea unor distante de la cateva sute de metri in orase, la cativa kilometri in regiune de campie, depinzand bineinteles si de puterea statiei, conditii meteo si alti factori.

Cunoscute si ca identificatori, nume de cod, call signs sau nicknames, acestea confera imersivitate jocului si imbunatatesc comunicarea, in masura in care sunt bine alese. Se poate folosi username-ul de pe forum sau se poate asocia un numar fiecarei statii. Se mai pot alege indicative folosind ca prefix numele echipe apoi un numar (ex IronSapte). Numerele simple insa pot genera confuzii atunci cand se comunica numarul inamicilor, de aceea este de preferat alegerea unui indicativ sonor, cu nume general, eventual care sa inspire specializarea jucatorului respectiv sau pozitia acestuia si sa fie usor de memorat. Recomandat ar fi ca in afara jocului sa se foloseasca username-ul de pe forumuri cu care un jucator este de obicei asociat, iar in timpul meciului fiecare sa-si gasesca un indicativ sugestiv de genul “Cuibul”, “Acvila”, “Noiembrie”, “Sierra”, “Alfa” etc, indicative care vor fi memorate (asociate cu persona) inainte de meci si, foarte important, ca pozitionare in teren. Un indicativ poate desemna un squad, prin liderul ei. De asemenea este recomandat sa se asocieze indicative si locatiilor. Pe distantele mici, uzuale, de airsoft nu pare foarte practica utilizarea unor harti, zonele pot fi denumite “Padure”, “Verde”, “CasaB”, cele circa 10 zone disponibile ale terenului putand fi standardizate ca denumire si memorate usor.

Terminologie

  • Afirmativ = Da
  • Negativ = Nu
  • Confirm = Confirmarea actiunii
  • Corectie = Corectarea ultimului mesaj
  • Comunica = Cerere mesaj, confirma posibilitatea comunicarii
  • Receptie = Cere confirmarea primirii mesajului
  • Interogativ = Comunicatia urmatoare este o intrebare

Sursa si credite : Buddha (T.A.S.T.E)

Apasa clopotelul din dreapta (vizibil in Chrome) pentru abonare.