Contactul cu strainii

Unele dintre cele mai bune si cele mai frecvente sfaturi, atunci cand aveti de-a face cu populatia locala, este sa va acceptati, sa respectati si sa va adaptati la modalitatile lor. Acesta este un sfat excelent, dar exista cateva considerente implicate in punerea in practica a acestor sfaturi.

CONTACTUL CU STRAINII

Trebuie sa acordati o atentie serioasa relatiei cu localnicii. Au o cultura primitiva? Sunt fermieri, pescari, oameni prietenosi sau dusmani? Intr-o situatie de supravietuire, „comunicarea interculturala” poate varia radical de la o zona la alta si de la oameni la oameni. O cultura este identificata prin standarde de comportament pe care membrii acesteia le considera adecvate si acceptabile, dar pot sau nu sa se conformeze ideii dvs. despre ceea ce este propriu. Indiferent cine sunt acesti oameni, va puteti astepta ca vor avea legi, valori sociale si economice, credinte politice si religioase, care pot fi radical diferite de ale voastre. Inainte de a va deplasa in zona de operatii, studiati aceste aspecte culturale diferite. Studiul si pregatirea prealabila va vor ajuta sa faceti sau sa evitati contactul daca aveti de-a face cu populatia locala.

 

CONTACTUL PRUDENT

De obicei, daca aveti putina teama, exista mult de castigat din contactul prudent si respectuos cu oamenii locali din tari prietenoase sau neutre. Daca va familiarizati cu obiceiurile locale, afisati decenta comuna si, cel mai important, aratati respect pentru obiceiurile lor, ar trebui sa puteti evita problemele si sa puteti castiga ajutorul necesar. Pentru a lua contact, asteptati pana cand o singura persoana este aproape si, daca este posibil, lasati persoana respectiva sa faca abordarea initiala. Majoritatea oamenilor vor fi dispusi sa ajute daca pari sa ai nevoie. Cu toate acestea, atitudinile politice locale, instructiunile sau eforturile de propaganda pot schimba atitudinile unor persoane prietene. In schimb, in tarile neprietenoase, multi oameni, in special in zonele indepartate, pot simti animozitate fata de politicienii lor si pot fi mai prietenosi fata de tine.

 

ATITUDINEA DE SUPRAVIETUITOR

Utilizati sare, tutun, bani de argint si obiecte similare in mod discret atunci cand tranzactionati cu localnici. Bancnotele banale sunt binecunoscute la nivel mondial. Nu platiti in exces; poate duce la jena si chiar pericol. Trateaza intotdeauna oamenii cu respect. Nu-i ingrozi si nu rade de ei.

Folosirea limbajului semnelor, mimarea nevoilor sau intrebarilor poate fi foarte eficienta. Multi oameni sunt obisnuiti cu o astfel de limba si comunica folosind un limbaj de semn nonverbal. Incercati sa invatati cateva cuvinte si expresii ale limbii locale din jurul zonei dvs. potentiale de operatii. Incercarea de a vorbi limba cuiva este una dintre cele mai bune metode de a arata respect pentru cultura sa. Deoarece limba engleza este folosita pe scara larga, unii dintre localnici ar putea intelege cateva cuvinte in engleza.

Unele zone pot fi tabu. Acestea variaza de la locuri religioase sau sacre pana la zone contaminate sau pariculoase. In unele zone, anumite animale nu trebuie ucise. Aflati regulile si urmati-le. Urmareste si invata cat mai mult.

 

HRANA

Frecvent, localnicii, ca si noi, vor suferi de boli contagioase. Construiti un adapost separat, daca este posibil si evitati contactul fizic fara a da impresia ca faceti acest lucru. Pregateste-ti personal mancarea si bautura, daca poti face acest lucru fara a jigni. Frecvent, localnicii vor accepta utilizarea „obiceiului personal sau religios” ca explicatie pentru comportamentul izolationist.

Ospitalitatea in randul unor persoane este o trasatura culturala atat de puternica incat pot sa-si reduca serios proviziile pentru a hrani un strain. Acceptati ceea ce ofera si impartasiti-le in mod egal cu toti cei prezenti. Mancati in acelasi mod in care mananca si, cel mai important, incercati sa mancati tot ceea ce ofera.

 

RESPECTA

Daca faceti orice promisiuni, pastrati-le. Respecta proprietatile personale si obiceiurile si manierele locale, chiar daca par ciudate. Faceti un fel de plata pentru alimente si consumabile. Respecta confidentialitatea. Nu intrati intr-o casa decat daca sunteti invitati.

Fii foarte prudent cand atingeti oamenii. Multi oameni considera „atingerea” tabuului si astfel de actiuni pot fi periculoase. Evitati contactul sexual.

 

POLITICA

In lumea actuala a politicii internationale cu ritm rapid, atitudinile si angajamentele politice din interiorul natiunilor pot fi schimbate rapid. Populatia multor tari, in special a tarilor ostile din punct de vedere politic, nu trebuie considerata prietenoasa doar pentru ca nu demonstreaza ostilitate deschisa. Cu exceptia cazului in care este indicat contrariul, evitati orice contact cu astfel de persoane.

Sursa si credite :

Apasa clopotelul din dreapta (vizibil in Chrome) pentru abonare.