Cum determini daca o planta este comestibila

Test universal pentru a determina dacă o plantă este comestibilă sau nu:

Plantele sunt surse valoroase de hrană pentru că sunt disponibile, ușor de procurat, iar în combinații adecvate, pot satisface nevoile nutriționale. Factorul critic în utilizarea plantelor pentru hrană este evitarea otrăvirii accidentale.

Degustarea sau înghițirea, chiar a unei porții mici din unele, pot provoca disconfort sever, tulburări interne sau extreme și chiar moarte. Prin urmare, dacă aveți cea mai mică îndoială cu privire la comestibilitatea  unei plante, aplicați testul universal înainte de a mânca orice porție din aceasta.

Test universal pentru a determina dacă o plantă este comestibilă sau nu:

 1. Testează pe rand doar cate o parte din planta pe care vrei sa o consumi.
 2. Separă planta în componentele sale de bază: frunze, tulpini, rădăcini, muguri și flori.
 3. Miroase planta pentru a identifica eventualele mirosuri puternice sau acide.
 4. Nu mânca timp de 8 ore înainte de începerea testului.
 5. Pe parcursul celor 8 ore te abții de la mâncare, apoi efectuează testarea prin contact astfel: plasarea bucății de plantă pe care o testezi pe interiorul antebrațului sau încheieturii. De obicei 15 minute este suficient timp pentru a vedea o reacție alergică.
 6. În timpul perioadei de testare, nu ingera nimic, cu excepția apei purificate și a părții din plantă pe care o testezi.
 7. Selectează o porție mică din partea pe care intenționezi să o mănanci și pregătește-o/gătește-o.
 8. Înainte de a plasa porția de plantă pregătită în gură, atinge-o usor de suprafața exterioara a buzei pentru a testa dacă arde sau apare mâncărime.
 9. Dacă după 3 minute nu există nicio reacție pe buză, așeză planta pe limbă, ținând-o acolo timp de 15 minute.
 10. Dacă nu există nicio reacție, mestecă bine și țineți-l în gură timp de 15 minute fara să inghiți continutul.
 11. Dacă în timpul celor 15 minute nu apare nicio arsură, mâncărime, amorțire, înțepături sau alte iritații poți sa inghiti mâncarea.
 12. Așteptă 8 ore. 
 13. Dacă apar efecte negative în această perioadă, induceți vărsături și beți multă apă.Dacă nu apar efecte grave, mâncați 0,25 cană din aceeași parte de planta, pregătită la fel. Așteptați alte 8 ore. Dacă nu apar efecte secundare, planta astfel pregătită este sigură pentru a fi mâncata.

ATENTIE!

Testați toate părțile plantei pentru a stabili daca sunt comestibile, deoarece unele plante au părți atât comestibile cât și necomestibile.

Nu presupuneți că aceea parte a plantei care s-a dovedit comestibilă atunci când este gătită este de asemenea comestibilă când este crudă. Testează din nou acea parte a plantei și crudă pentru a asigura comestibilitatea înainte de a mânca crud.

La fel de important, aceeași plantă poate produce reacții variate la diferiți indivizi.

Disclaimer: Aceste date au caracter informativ, T.A.S.T.E. airsoft nu își asumă responsabilitatea pentru cei care vor să le testeze. Pregătirea și antrenamentele se fac în cadrul clubului.

Sursa si credite :

Apasa clopotelul din dreapta (vizibil in Chrome) pentru abonare.