MRE - de la istoric la intrebuintare

Primele prototipuri MRE care implicau alimente liofilizate si deshidratate au fost dezvoltate sub dr. Abdul Rahman, care a primit ulterior Premiul pentru Serviciul Civil Meritoriu pentru munca sa.

MRE  (Meal Ready to Eat) a fost in continua dezvoltare de la introducerea lor. In 1990, un Flameless Ration Heater (FRH), un produs de reactie exoterma, activat cu apa, care emite caldura, a permis unui membru de serviciu din teren sa se bucure de o masa calda. Intr-o serie de teste de teren si sondaje, membrii serviciului au solicitat mai multe optiuni de mancare si dimensiuni mai mari de servire. Pana in 1994, au fost adaugate imaginile de tip comercial pentru a face pachetele mai usor de utilizat si mai atragatoare, in timp ce au fost introduse materiale biodegradabile pentru componente necomestibile, cum ar fi linguri si servetele. Numarul de feluri de mancare a crescut la 16 pana in 1996 (inclusiv optiuni vegetariene), apoi la 20 pana in 1997 si la 24 pana in 1998. Astazi, sistemul include 24 de meniuri si mai mult de 150 de articole suplimentare.

Fiecare masa ofera aproximativ 1.200 de calorii (5.020 kJ). Se intentioneaza sa fie consumate in cel mult 21 de zile (se presupune ca unitatile logistice pot furniza ratii proaspete de alimente) si au o durata de valabilitate minima de trei ani (in functie de conditiile de depozitare).

Cerintele de ambalare sunt stricte. MRE-urile trebuie sa fie capabile sa reziste la caderi cu parasuta de la 380 de metri si la caderi fara parasuta de 30 de metri. Ambalajul este necesar pentru a mentine o perioada de valabilitate minima de trei ani si jumatate la 27°C, noua luni la 38°C si durate scurte de la -51°C pana la 49°C, trebuie sa fie durabile. Noi forme de ambalare sunt luate in considerare pentru a indeplini mai bine aceste cerinte, inclusiv utilizarea zeinei pentru a inlocui folia, care poate fi usor perforata, conduce caldura si este reflectanta.

Fiecare MRE cantareste intre 510 si 740 de grame, in functie de meniu. Deoarece MRE contin apa, acestea cantaresc mai mult decat mesele liofilizate, oferind calorii echivalente.

Continutul general poate include:

  • Fel principal (deseori denumit „principalul” )
  • Garnitura
  • Desert sau gustare (de multe ori bomboane comerciale, produse de patiserie sau batoane energetice.)
  • Biscuiti sau paine
  • Branza topita , unt de arahide sau jeleu
  • Bauturi sub forma de pulbere : de fructe, cacao, cafea instant sau ceai , bautura izotonica sau shake lactat.
  • Lingura, furculita și cutit – (de obicei si cel mai frecvent doar o lingură de plastic)
  • Incalzitor de ratie fara flacara (FRH)
  • Punga de amestecat pentru bauturi
  • Pachet de accesorii:
    • Guma de mestecat cu xilitol
    • Chibrit rezistent la apa
    • Servetel / hartie igienica
    • Servetel umed
    • Condimente, inclusiv sare, piper, zahar sau sos Tabasco.
    • Pudra de cafea uscata prin congelare

Sursa si credite :

  • Whisp [T.A.S.T.E]
  • Wikipedia, Google, etc.
Apasa clopotelul din dreapta (vizibil in Chrome) pentru abonare.