Standardele balistice ale ochelarilor de protectie insumeaza proprietatile ochelarilor de a proteja ochiul la impactul cu proiectile sau fragmente ce se deplaseaza cu o anumita viteza.
EN 166 este o norma speciala de siguranta. Atunci cand o pereche de ochelari este certificata EN166 inseamna, in general, ca este destinata protectiei ochilor. EN 166 este adesea certificarea minima necesara in ceea ce priveste ochelarii in echipamentul de protectie individuala (EPI).
Termenul corect este de fapt EN 166 Personal Eye Protection European Standard, dar este denumit in mod normal EN166 sau EN 166. Este norma tehnica de siguranta industriala de baza in Europa pentru protectia ochilor care se aplica tuturor tipurilor de protectie individuala a ochiului care protejeaza de pericole susceptibile de a deteriora ochiul, cu exceptia radiatiilor nucleare, a razelor X, a emisiilor laser si a infrarosilor emise de surse de temperatura scazuta.
Testele principale pentru a primi o certificare EN 166 sunt:
- testul campului vizual
- test de rezistenta la aprindere
- testele de transmisie si difuzie optica
- test de stabilitate la caldura
- testele de rezistenta mecanica si de impact
- test de rezistenta la imbatranire
- test de rezistenta UV
- test de rezistenta la coroziune
Semnificatia marcajului protectiei.
1. Rezistenta si protectia la radiatii UV si lumina:
- este marcata cu 2; 3; 5 in combinatie cu 1.2, 1.7, sau 2 (ex. 2-1.2; 3-1.7; 5-2).
2. Rezistenta mecanica si clasa de protectie la impact (clasa optica 1):
- Fara marcaj (ex. 2-1.2 EN166 1) rezistenta minima fara specificare,
- Marcaj S (ex. 2-1.2 EN166 1S) rezistenta redusa (“Increased robustness”): rezista la impactul cu o bila cu diametru de 6 mm, din metal, de 0.43 gr, lasata sa cada pe lentile de la o inaltime de 38.1 cm,
- Marcaj F (ex. 2-1.2 EN166 1F) rezistenta sporita (“Low energy impact”): rezista la impactul cu o bila cu diametru de 6 mm din metal, de 0.86 gr, care are o viteza de 45 m/s la momentul impactului sau max. 4 jouli,
- Marcaj B (ex. 2-1.2 EN166 1B) rezistenta la impact mediu (“Medium energy impact”): rezista la impactul cu o bila de metal de 6 mm de 0.86 gr cu o viteza la impact de 120 m/s sau max. 7 jouli,
- Marcaj A (ex. 2-1.2 EN166 1A) rezistenta la impact ridicat (“High energy impact”): rezista la impactul cu o bila de metal cu diametru de 6 mm de 0.86 gr cu o viteza la impact de 190 m/s sau max. 10 jouli.
Rezistenta la impact cu un corp incandescent este marcata cu litera T (ex. 2-1.2 EN166 1FT). Acesta se aplica doar la clasele F, B si A reprezentand rezistenta la contactul cu particule de temperaturi mari (ex: scantei sau artificii).
3. Alte marcaje:
- Marcaj N: invelis anti-aburire, cu ajutorului caruia efectul de condensare dispare,
- Marcaj K: invelis anti-zgariere ce actioneaza ca un scut marind rezistenta lentilelor.
4. Simbol Clasa optica:
- Marcaj 1 – munca continua,
- Marcaj 2 – cu intreruperi,
- Marcaj 3 – ocazional, nu se recomanda a fi purtati permanent.
In airsoft, majoritatea ochelarilor de protectie comercializati fac parte din clasa F.
Sursa si credite :