Orientarea fara busola

Intr-o situatie de supravietuire, este posibil sa nu aveti la dispozitie o busola. In acest caz exista cateva metode alternative de orientare.

Stim cu certitudine ca umbra se afla in directia opusa Soarelui. In Emisfera Nordica umbra se va misca de la Vest la Est si se va indrepta spre Nord la pranz.

METODA UMBREI LA SOARE

Pentru a aplica aceasta metoda, aveti nevoie de un bat drept, de un metru lungime si o zona nivelata de teren fara iarba, pe care umbra batului sa fie vizibila cu usurinta. Metoda umbrei la Soare este simpla, precisa si compusa din patru pasi:

  • Pasul 1 –  Marcati varful umbrei cu o piatra, crenguta sau prin mijloace. Aceasta va fi considerata primul punct si va marca intotdeauna Vestul – oriunde pe Pamant.
  • Pasul 2 –  Asteptati minim 15 minute pana cand varful umbrei se misca cativa centimetri. Marcati noua pozitie a umbrei in acelasi mod ca prima. Aceasta va reprezenta Estul.
  • Pasul 3 –  Desenati o linie dreapta prin cele doua marcaje pentru a obtine o linie Est-Vest aproximativa.
  • Pasul 4 –  Pozitionati-va astfel incat sa aveti Vestul la stanga dumneavoastra si Estul in partea dreapta; astfel in fata dvs. se va afla Nordul iar in spatele dvs. se va afla Sudul. Acest fapt este valabil pe tot globul.

METODA CEASULUI

Aceasta metoda implica folosirea unui ceas analog. Directia va fi exacta daca utilizati ora locala reala, fara modificari pentru ora de vara. In cazul in care aveti ceas digital sau telefon, puteti obtine acelasi rezultat desenand un cadran de ceas.

  • Etapa 1 – Se aseaza ceasul in plan orizontal, pe sol, apoi se repozitioneaza pana cand limba care indica ora actuala (orarul sau limba mica), este indreptata spre Soare. Punctul obtinut (A) Se marcheaza pe sol cu un semn.
  • Etapa 2 – Identificati locatia cifrei 12 de pe cadranul ceasului si marcati-o cu un semn. Acesta reprezinta cel de-al doilea punct (B).
  • Etapa 3 – Impartind distanta dintre cele doua puncte la jumatate cu o linie pe care trasati incepand din centrul ceasului spre exterior. Capatul exterior a liniei va va indica Sudul(C).
orientarea-cu-ceasul

Sursa si credite :

Apasa clopotelul din dreapta (vizibil in Chrome) pentru abonare.