Poncho, protectie si adapost

„Descoperit” relativ tarziu de moda vestica, la inceputul anilor 1830-40, Poncho-ul, ca articol vestimentar de protectie, a fost utilizat in anii 1850 de catre fortele militare neregulate ale Statelor Unite care operau in zona Marilor Campii cunoscute si ca Tinuturile de Vest.

Poncho-urile militare erau realizate dintr-un material textil gros si cauciucat, rezistent la intemperii, numit gutaperca, material asemanator cu cel al invelisului exterioar ale baloanelor cu aer cald.

Alte tipuri de poncho, al caror invelis de protectie fusese realizat din plante care produc latex, au fost adoptate oficial in timpul Razboiului civil american, fiind folosite atat ca pelerine de protectie cat si pentru dormit. Desi initial fusesera gandite doar pentru cavalerie, aceste pelerine de tip poncho au fost folosite masiv si de catre infanterie. Trupele generalului Sherman, in timpul campaniei sale de penetrare al teritoriului statelor confederate, au purtat poncho-uri de lungul intregului drum, datorita vremii foarte umede si a precipitatiilor dese.

Cu ajutorul unui poncho, la nevoie, va puteti construi rapid si eficient un adapost.  (Pentru mai multe informatii referitor la ce trebuie sa ai in vedere atunci cand construiesti un adapost vezi articolul adapost de supravietuire.)

Adapost inclinat (Fig 1). 

Aveti nevoie de un poncho, de 2 pana la 3 metri de sfoara sau paracord, trei tepuse de aproximativ 30 de centimetri lungime si doi copaci sau doi stalpi la 2 – 3 metri distanta unul de celalalt. Important, verificati directia vantului si asigurati-va ca partea din spate, a adapostului ce urmeaza sa il construiti, va fi impotriva vantului.

poncho adapost inclinat taste airsoft

Atasati cate un bat (aprox 10 cm) pe fiecare franghie, la aproximativ 2 – 5 centimetri de la legaturile superioare. Aceste betisoare de scurgere vor impiedica apa de ploaie sa curga pe franghii in directia slaba.

Pentru a reduce pierderile de caldura la sol, asezati un anumit tip de material izolant in interiorul adapostului, cum ar fi frunze sau patura izoterma. NOTA: Cand va aflati in repaus, pierdeti pana la 80% din caldura corpului la sol.

Pentru a va creste securitatea in urma observatiei inamice, coborati silueta inclinata la inaltimea genunchiului (nu la inaltimea taliei).Pentru o protectie suplimentara impotriva vantului si a ploii, asezati rucsacul sau alte echipamente in partile laterale.

Poncho-cort (Fig 2).

Acest tip de adapost ofera o silueta joasa. De asemenea, va protejeaza de elementele externe pe ambele parti. Cu toate acestea, are un spatiu si o suprafata de observatie mai putin utilizabile si o scadere a timpului de reactie la detectarea inamicului. Pentru a realiza acest cort, aveti nevoie de un poncho, doua franghii de 1,5 pana la 2,5 metri, sase tepuse ascutite de aproximativ 30 de centimetri lungime si doi copaci de 2 pana la 3 metri distanta unul de celalalt.

poncho adapost pe ambele parti

Daca aveti nevoie de un centru de sustinere, folositi un suport in forma de A setat in exterior, din doua bete de 90 pana la 120 de centimetri, peste centrul cortului (Fig 3). 

poncho adapost pe ambele parti cu cadru A

Sursa si credite :

Apasa clopotelul din dreapta (vizibil in Chrome) pentru abonare.