Stresul, capacitatea de a face fata presiunii

Stresul ne ofera provocari; ne ofera sansa sa aflam despre valorile si punctele noastre forte. Stresul ne poate antrena capacitatea de a face fata presiunii fara a ceda. Si, daca invatam sa il gestionam, ne poate oferii multe beneficii atat la nivel fizic cat si psihic.

O PRIVIRE ASUPRA EXPERIENTEI NUMITA STRES

Inainte de a putea intelege reactiile noastre psihologice intr-un cadru de supravietuire, este util sa stim mai intai despre stres si despre efectele sale. Stresul nu este o boala pe care o vindecati sau eliminati. El este o componenta inevitabila a vietii; este o conditie pe care o experimentam cu totii. Stresul poate fi descris ca reactia noastra la presiune. Este numele dat experientei pe care o avem pe masura ce raspundem fizic, mental, emotional si spiritual la tensiunile vietii. El este ceea ce numim azi raspunsul de tip “lupta sau fugi”.

STRESUL ESTE CONSTRUCTIV

Stresul ne testeaza adaptabilitatea si flexibilitatea si ne poate stimula sa facem “imposibilul”. De obicei, nu consideram stresante evenimentele lipsite de importanta, insa stresul poate fi, un indicator excelent al semnificatiei pe care o acordam unui eveniment – cu alte cuvinte, evidentiaza ceea ce este important pentru noi.

Stresul ne ajuta sa evoluam, sa ne depasim o anumita conditie data. Insa, prea mult stres poate afecta atat oamenii ca indivizi cat si organizatiile. Prea mult stres duce la stres. Mai jos sunt prezentate cateva dintre semnele comune pe care le puteti intampina atunci cand va confruntati cu prea mult stres:

  • Dificultate in luarea deciziilor
  • Izbucniri furioase
  • Uitare
  • Nivel energetic scazut
  • Ingrijorare constanta
  • Disponibilitatea la greseli
  • Probleme in a te intelege cu altii
  • Izolarea de grupuri
  • Evitarea responsabilitatilor
  • Indolenta

Stresul nu este bun sau rau, el ESTE. Stresul poate fi constructiv sau distructiv. Poate incuraja sau descuraja, ne poate motiva sau ne poate incetini, poate face viata semnificativa sau aparent lipsita de sens. El ne poate inspira sa functionam cu succes si sa ajungem la performante maxime intr-o situatie de supravietuire; dar, de asemenea, poate provoca panica facandu-te sa uiti de toate antrenamentele. Cheia supravietuirii este capacitatea TA de a gestiona tensiunile inevitabile pe care le vei intampina. 

Supravietuitorul este acea persoana, care lucreaza cu factorii stresori in loc sa lase stresul sa lucreze asupra sa. (Acest articol vine in completarea articolului despre (Psihologia supravietuirii).

FACTORII STRESORI

Orice eveniment poate duce la stres si, dupa cum stiti, evenimentele nu vin intotdeauna singure. Adesea, evenimentele stresante apar simultan. Evenimentele in sine nu sunt stresante, ci ele produc stresul si se numesc „stresori”. Stresorii sunt cauza evidenta, in timp ce stresul este raspunsul. Odata ce corpul recunoaste prezenta unui stresor, atunci incepe sa actioneze pentru a se proteja.

Ca raspuns la un stresor, corpul se pregateste fie sa se apere, fie sa scape („lupta sau fuga”). Acest „semnal SOS” intern este trimis in intregul corp, iar pe masura ce organismul raspunde acestui “semnal SOS”, au loc urmatoarele actiuni:

  • Corpul elibereaza combustibili depozitati (zahar si grasimi) pentru a oferi energie rapida.
  • Rata de respiratie creste pentru a furniza mai mult oxigen in sange.
  • Tensiunea musculara creste pentru a se pregati pentru actiune.
  • Mecanismele de coagulare a sangelui sunt activate pentru a reduce sangerarea in urma taierilor.
  • Simturile devin mai acute (auzul devine mai sensibil, pupilele se dilata, simtul mirosului devine mai accentuat), astfel incat sa fii mai constient de mediul inconjurator.
  • Frecventa cardiaca si tensiunea arteriala cresc pentru a oferi mai mult sange muschilor.

Aceasta stare de protectie va permite sa faceti fata potentialelor pericole, insa nu uitati ca nu puteti mentine acest nivel de alerta la nesfarsit.

STRESORII SUNT CUMULATIVI
 

Un stresor nu dispare pentru ca apare altul. Stresorii se adauga. Efectul cumulativ al stresorilor minori poate fi o stare de suferinta majora daca toate se intampla concomitent. Pe masura ce rezistenta organismului la stres se deterioreaza si sursele de stres continua (sau cresc), in cele din urma apare o stare de epuizare. In acest moment, abilitatea de a rezista stresului sau de a-l folosi intr-un mod pozitiv inceteaza si apar semne de suferinta. Anticiparea stresorilor si dezvoltarea strategiilor pentru a le face fata sunt doua ingrediente in gestionarea eficienta a stresului. Prin urmare, este esential sa fiti constienti de tipurile de stresori pe care ii veti intalni in teren.

 

Sursa si credite :

Apasa clopotelul din dreapta (vizibil in Chrome) pentru abonare.