Supravietuirea in medii chimice

Contanimarea cu agenti chimici este reala. Poate crea probleme extreme intr-o situatie de supravietuire, dar puteti depasi problemele aferente cu echipamentul, cunostintele si cu antrenamentul adecvat.

Intr-o situatie de supravietuire, prima dvs. linie de aparare impotriva agentilor chimici este competenta dvs. in formarea individuala a NBC (Nuclear, Biological And Chemical Survival Manual); iar pentru a include imbracamintea si purtarea mastii de protectie, decontaminarea personala, recunoasterea simptomelor agentului chimic si primul ajutor individual pentru contaminarea cu agenti chimici; SMCT-urile (Soldier’s Manual of Common Tasks Warrior Skills) acopera aceste subiecte. Daca nu sunteti competenti in aceste abilitati, veti avea putine sanse sa supravietuiti unui mediu chimic.

Subiectul tratat mai jos nu inlocuieste niciuna dintre sarcinile individuale in care trebuie sa fiti competenti. SMCT-urile abordeaza diferitii agenti chimici, efectele lor si primele ajutoare pentru acesti agenti. Urmatoarele informatii sunt furnizate in ideea ca sunteti instruiti in utilizarea echipamentelor de protectie chimica si cunoasteti simptomele diferitilor agenti chimici.

DETECTAREA AGENTILOR CHIMICI

Cea mai buna metoda de detectare a agentilor chimici este utilizarea unui detector de agenti chimici. Daca aveti unul, folositi-l. Cu toate acestea, intr-o situatie de supravietuire, cel mai probabil va trebui sa te bazezi exclusiv pe utilizarea tuturor simturilor tale fizice. Trebuie sa fii alert si sa poti detecta orice indicii care indica utilizarea agentilor chimici. Indicatorii generali ai prezentei agentilor chimici sunt lacrimi, respiratie dificila, sufocare, mancarime, tuse si ameteli. In cazul agentilor care sunt foarte greu de detectat, trebuie sa urmariti simptomele calor din jur. Imprejurimile dvs. vor oferi indicii valoroase privind prezenta agentilor chimici; de exemplu, animale moarte, oameni bolnavi sau oameni si animale care prezinta un comportament anormal.

Simtul mirosului va poate alerta asupra unor agenti chimici, dar majoritatea vor fi inodore. Mirosul de iarba sau fan proaspat taiat poate indica prezenta unor agenti de sufocare. Un miros de migdale poate indica agenti sanguini.

Vederea va va ajuta sa detectati agenti chimici. Majoritatea agentilor chimici in stare solida sau lichida au o anumita culoare. In starea de vapori, puteti vedea unii agenti chimici ca o ceata sau o ceata subtire imediat dupa detonare. Prin observarea simptomelor la altii si prin observarea mijloacelor de livrare, este posibil sa aveti o avertizare cu privire la agentii chimici. Gazul mustar(Iperita) in stare lichida va aparea ca pete uleioase pe frunze sau pe cladiri.

Iritarea nasului, ochilor sau a pielii este un avertisment urgent pentru a va proteja corpul de agenti chimici. In plus, un gust ciudat in alimente, apa sau tigari poate servi drept avertisment ca acestea au fost contaminate.

PROTECTIA CONTRA AGENTILOR CHIMICI

Intr-o situatie de supravietuire, efectuati intotdeauna pasii urmatori, in ordinea enumerata, pentru a va proteja de un atac chimic:

  • Folositi echipament de protectie.
  • Tratati-va rapid si corect atunci cand sunteti contaminat.
  • Evitati zonele in care exista agenti chimici.
  • Decontaminati echipamentul si corpul cat mai curand posibil.

Masca ta de protectie si imbracamintea excesiva sunt cheia supravietuirii tale. Fara acestea, aveti foarte putine sanse de supravietuire. Trebuie sa aveti grija de aceste obiecte si sa le protejati de daune. Trebuie sa practicati si sa cunoasteti procedurile corecte de auto-ajutor inainte de expunerea la agenti chimici. Detectarea agentilor chimici si evitarea zonelor contaminate sunt extrem de importante pentru supravietuirea ta. Folositi orice seturi de detectie disponibile pentru a ajuta la detectare. Deoarece va aflati intr-o situatie de supravietuire, evitati cu orice pret zonele contaminate. Nu va puteti astepta la niciun ajutor daca va veti contamina. Daca deveniti contaminat, decontaminati-va cat mai curand posibil, folosind proceduri adecvate.

ADAPOST

Daca va aflati intr-o zona contaminata, incercati sa va deplasati din zona cat mai repede posibil. Deplasati-va cu vantul invers sau cu vantul in sus pentru a reduce timpul petrecut in zona cu pericol de vant. Daca nu puteti parasi zona imediat si trebuie sa construiti un adapost, utilizati tehnici normale de constructie a adapostului, cu cateva modificari. Construiti adapostul intr-un luminis, departe de orice vegetatie. Indepartati tot solul vegetal din zona adapostului pentru a decontamina zona. Pastrati intrarea adapostului inchisa si orientata la un unghi de 90 de grade fata de vantul predominant. Nu construiti foc folosind lemn contaminat; fumul va fi toxic. Aveti grija extrema atunci cand intrati in adapost, astfel incat sa nu aduceti contaminare in interior.

PROCURARE APA

Ca si in cazul mediilor biologice si nucleare, obtinerea apei intr-un mediu chimic este dificila. Evident, apa din recipiente sigilate este cea mai buna si mai sigura sursa. Trebuie sa protejati aceasta apa cat mai mult posibil. Asigurati-va ca decontaminati recipientele inainte de a le deschide.

Daca nu puteti obtine apa in recipiente sigilate, incercati sa o obtineti dintr-o sursa inchisa, cum ar fi conductele de apa subterane. Puteti folosi apa de ploaie sau zapada daca nu exista dovezi de contaminare. Folositi apa din fluxuri cu miscare lenta, daca este necesar, dar verificati intotdeauna mai intai semnele de contaminare si filtrati intotdeauna apa asa cum este recomandat in conditii nucleare. Semnele contaminarii sursei de apa sunt mirosuri straine, cum ar fi usturoiul, mustarul, muscatul sau migdalele amare; pete uleioase la suprafata apei sau in apropiere; si prezenta pestilor sau a animalelor moarte. Daca aceste semne sunt prezente, nu utilizati apa. Fierbeti intotdeauna sau purificati apa pentru a preveni infectia bacteriologica.

PROCURARE ALIMENTE

Este extrem de dificil sa mananci in timp ce te afli intr-o zona contaminata. Va trebui sa rupeti sigiliul de pe masca de protectie pentru a manca. Daca mancati, gasiti o zona in care va puteti demonta in siguranta. Cea mai sigura sursa de hrana o constituie ratiile de lupta sigilate(MRE). Alimentele in cutii sau sticle sigilate vor fi, de asemenea, sigure. Decontaminati toate recipientele sigilate pentru alimente inainte de deschidere, altfel veti contamina alimentele.

Daca trebuie sa completati ratiile de lupta cu plante sau animale locale, nu utilizati plante din zone contaminate sau animale care par a fi bolnave. Cand manipulati plante sau animale, folositi intotdeauna manusi si haine de protectie.

 

Apasa clopotelul din dreapta (vizibil in Chrome) pentru abonare.