Deplasarea prin teritoriu ostil

Deplasarea prin zonele ostile este un proces foarte lent si deliberat. Cu cat te misti mai incet si cu cat esti mai atent, cu atat mai bine. Cea mai buna securitate va este oferita de folosirea simturilor.

Folositi-va ochii si urechile pentru a detecta oamenii inainte ca ei sa va detecteze. Faceti opriri frecvente pentru ascultare. In timpul zilei, observati o sectiune a traseului dvs. inainte de a va deplasa de-a lungul ei.

Distanta pe care o parcurgeti inainte de a va ascunde va fi influenata de situatia inamicului, de sanatatea dvs., de teren, de disponibilitatea ascunderii si camuflarii si de cantitatea de intuneric ramasa.

Cand va deplasati, evitati urmatoarele, chiar daca necesita mai mult timp si energie pentru a le ocoli:

 • Obstacole si bariere.
 • Drumuri si trasee.
 • Zonele locuite.
 • Cai navigabile si poduri.
 • Linii naturale de deriva.
 • Structuri create de om.
 • Personalul civil si militar.

Dupa ce v-ati mutat in zona in care doriti sa va ascundeti, selectati un loc de ascundere. Amintiti-va de cuvantul CALFS (articolul precedent despre generalitati adapost), atunci cand selectati un loc de ascundere:

 • Compact;
 • Amestecat cu imprejurimile;
 • Locatie retrasa;
 • Forma neregulata;
 • Silueta joasa.

Evitati utilizarea cladirilor sau adaposturilor existente. De obicei, cea mai buna optiune va fi sa va inghesuiti in vegetatia cea mai deasa pe care o puteti gasi. Construiti orice tip de adapost in zona ascunzatoare numai in conditii de vreme rece si medii desertice. In cazul construirii unui adapost, urmati formula CALFS. Aveti grija sa nu deranjati si sa nu taiati vegetatia. Dupa ce ati ocupat locul, limitati-va activitatile la mentinerea securitatii, odihnei, camuflajului si planificarii urmatoarelor mutari.

Camuflarea este un aspect important al miscarii si securizarii unui adapost. Asigurati-va ca membrii echipei se imbina cu locul de ascundere. Folositi materiale naturale sau artificiale. Daca adaugati alte materiale de camuflaj in zona de ascundere, nu taiati vegetatia din zona imediata.

Dupa ce te-ai miscat si te-ai ascuns timp de cateva zile, de obicei doua sau trei, tu sau echipa va trebui sa va deplasati intr-o zona cu gauri. Aceasta este o zona in care va puteti odihni, recupera, obtine si pregati mancarea. Alegeti o zona din apropierea unei surse de apa. Asa, aveti un loc unde sa obtineti apa, sa plasati dispozitive de pescuit si sa va pregatiti hrana. Deoarece caile navigabile sunt o linie de comunicare, localizati-va ascunzisul departe de apa.

Pentru o deplasare cat mai sigura se recomanda a se citi articolul despre camuflaj si psigologia supravietuirii.

STABILIREA LEGATURII CU ALIATII

Stabilirea contactului cu aliatii sau patrulele, este cruciala parte a supravietuirii urmata de participarea la un control medical. Toata rabdarea, planificarea si greutatile tale vor fi in zadar daca nu actionezi cu prudenta atunci cand contactezi fortele aliate. Patrulele au eliminat personalul (jucătorii) care se aflau in liniile inamice, deoarece nu au luat contact in mod corespunzator.. Majoritatea eliminarilor ar fi putut fi evitate daca s-ar fi facut cu precautie si s-ar fi urmat cateva proceduri simple. Tendinta normala este de a arunca prudenta in vant atunci cand vedeti posibili aliati. Trebuie sa depasiti aceasta tendinta si sa intelegeti ca legatura este o situatie foarte sensibila.

Daca liniile aliate sunt intr-un perimetru circular sau o tabara izolata, de exemplu, orice directie din care va apropiati va fi considerata teritoriul inamic. Nu este o optiune buna incercarea de a va deplasa in spatele liniilor pentru a stabili contactul. Aceasta miscare face legatura extrem de periculoasa.. O optiune pe care o aveti este sa va plasati in perimetrul sub observatie si sa asteptati ca o patrula aliata sa se deplaseze in directia dvs., oferind sansa de a stabili o legatura. De asemenea, puteti ocupa o pozitie in afara perimetrului si puteti apela la a atrage atentia fortelor. In mod ideal, afisati orice este alb in timp ce faceti contact. Daca nu este disponibil nimic altceva, folositi orice articol vestimentar. Ideea este sa atrageti atentia in timp ce ramaneti in spatele liniei. Dupa ce ati atras atentia asupra semnalului dvs. si ati fost somat, urmati instructiunile care va sunt date.

Indiferent de tehnica de contactare pe care decideti sa o utilizati, aveti precautie extrema. Din perspectiva patrulei sau a personalului care ocupa un perimetru, esti ostil pana in momentul identificarii ca si pozitiv.

 

Sursa si credite :

Apasa clopotelul din dreapta (vizibil in Chrome) pentru abonare.